Start seizoen 2019-2020

Seizoen 2019-2020

Ik hoop, ook namens de rest van het  Bestuur van de BVS, dat alle leden een fijne vakantie hebben gehad en uitgerust en gezond weer aan een nieuw bowlingseizoen kunnen beginnen in een van een fris verfje voorzien Party & Bowlingcentrum.

De vakantieperiode tussen twee bowlingseizoenen  is voor de meeste leden een periode waarin men niets met bowlen te maken wil hebben, maar voor sommigen geldt dit zeker niet. Als bestuur zijnde moet je toch nadenken over het komende seizoen en veel dingen regelen, zoals het speelschema, baanhuur reserveringen, financiën, teamindelingen enz. enz.

Eén van de dingen waarover we ons het hoofd hebben gebroken is het scoreverwerkingsprogramma wat we al bijna 20 jaar gebruiken. In samenspraak met de directie van de bowling zijn we in juli overgegaan tot de aanschaf van BLS 2019/AS Pro, een zeer uitgebreid Amerikaans scoreverwerkingsprogramma dat in “bowling Nederland” veelvuldig wordt gebruikt. Van alle mogelijkheden die dit programma in zich heeft zal de BVS maar een heel klein deel gebruiken. De grote vraag was echter of dit nieuwe programma wel kon draaien op de hard- en software die we gebruiken, maar na een uitgebreide testperiode en de hulp van onze René Bolhuis en Michel Hendriks van de BV Haarlemmerliede bleek alles probleemloos te werken. Sinds 14 augustus zijn alle leagues en de daarbij behorende teams en spelers door ons ingevoerd en kunnen we, na nog een testleague gespeeld te hebben op 20 augustus, van de kant vanaf 3 september a.s.

Voor de spelers veranderd er niet zo heel veel met het nieuwe BLS:

  • Het beeld op de monitoren blijft hetzelfde
  • Het correctiescherm waarin men blindscore, spelers vervangen en de volgorde kon wijzigen blijft ongewijzigd
  • De ingooitijd staat op 15 minuten waarna de pinsetter stopt. Op de rode knop drukken en de scores gaan tellen
  • De blindscore (oud was 140 minus de hcp) moet nu ingevuld worden als het gemiddelde van de afwezige speler minus 15. Dit is landelijk gangbaar.
  • Het gemiddelde van de spelers staat nu op de scoreformulieren
  • Het vervangen van een speler gaat nu met het id-nummer van de nieuwe speler. Ook dit nummer staat op het scoreformulier
  • Bij een incompleet oneven aantal teams zal het ontbrekende team BYE genoemd worden. De spelers daarin heten Dummy’s
  • De scoreformulieren en de uitslagenformulieren zijn veranderd maar wat daarop wordt vermeld zal niet veel afwijken van het vertrouwde.

Ik zal jullie niet vermoeien met alle andere wijzigingen ten opzichte van het oude programma, maar neem maar aan dat het heel wat uurtjes heeft gekost om de overgang naar BLS soepel te laten verlopen.

Het zou echter een illusie zijn om te denken dat we na 3 september nergens meer tegenaan lopen met BLS. Ik heb er echter alle vertrouwen in dat onze leden begrip zullen tonen voor het feit dat BLS ook nieuw is voor iedereen van de BVS die ermee gaat werken en niet afgeschoten gaat worden als alle ins- en outs nog niet helemaal helder zijn. Dat zal nog wel geruime tijd duren.

Ik wens jullie een fijn nieuw strikevol bowlingseizoen toe.

                                                                                                                              Nico Waard

                                                                                                                              Voorzitter BVS